VISEĆI I LEŽEĆI OLUCI

Oluci i odvodne olučne cevi izrađuju se od pocinkovanog čeličnog, aluminijumskog ili bakarnog lima, ili od plastike. Poprečan presek im je obično polukružan, mada može biti i četvrtast ili različitih drugih dekorativnih profila. Prema položaju oluka na kraju strehe, razlikuju se pre svega obešeni (viseći) i ležeći oluci, položeni na nadstrešnici. Obešeni oluci su nešto funkcionalniji jer u slučaju prelivanja voda pada dalje od zida. To je naročito izraženo zimi kada ledom zadebljana prednja ivica može da prouzrokuje prelivanje vode od otopljenog snega prema objektu. Da bi se obezbedilo prelivanje vode prema spoljnoj strani, prednja ivica oluka je nekoliko santimetara niža od unutrašnje i kružno je savijena radi ojačanja.

Oluci-vertikale-spremni-za-ugradnjuNAGIB 0,5 ODSTO

Oluci se za strehu ili rogove krovne konstrukcije pričvršćuju pomoću držača kojima se određuje i njihov nagib. Pri promenama temperature dolazi do skupljanja i širenja lima zbog čega oluk ne sme biti kruto pričvršćen u ležištu.

Površina poprečnog preseka oluka zavisi od količine atmosferskih padavina, ukupne površine krova i prečnika olučnih vertikala, kao i njihovog međusobnog rastojanja. Nagib oluka ka odvodnim cevima ne sme da bude manji od 0,5 odsto. Povezivanje oluka i vertikalnih odvoda može da bude, kod manjih rastojanja odvoda i manje količine padavina, bez proširenja ili sa proširenjem za prihvatanje veće količine vode. Proširenje je takođe poželjno na prelomima odvodnih cevi jer su to kritična mesta na kojima može da dođe do zagušenja i zamrzavanja vode zimi. Olučne vertikale mogu biti kružnog ili kvadratnog poprečnog preseka, površine tri četvrtine površine oluka. Pričvršćuju se za zid ukivanjem kuka na razmaku 1,5-2,5 metra. Dobro je da se njihov donji deo izvede od ojačanih metalnih cevi da bi se sačuvao od oštećenja i udara.

ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE

Ispravno postavljen sistem za odvođenje vode sa krova samo je dopola dobijena bitka. Redovno čišćenje i održavanje je ključno da bi oluci ispravno obavljali funkciju. Čist oluk pomaže i u borbi protiv komaraca. Preporučuje se da se bar dva puta godišnje, a svakako krajem jeseni, oluci pregledaju i očiste od lišća i drugih naslaga. Treba pri tome proveriti da nema pukotina i rupica. Ako se u nekom delu zadržava voda, tu može doći do pojave korozije i curenja. Oštećena mesta treba blagovremeno popraviti. U proleće treba proveriti da li se negde lim pod težinom snega savio. Povremeno treba proveriti i držače i dodatno ih učvrstiti gde je potrebno.

Čišćenje i popravke najbolje je izvoditi sa merdevina. Pokušaj da se oluku priđe s krova je riskantan, jer traži da se nagnemo izvan težišta. Čišćenje vertikala obavlja se odozdo ka gore, da bi se izbeglo nabijanje materijala koji je izazvao začepljenje. Za ovu svrhu može se koristiti baštensko crevo i pritisak vode ili vodoinstalaterski alat. Zarđala mesta treba dobro oprati, osušiti i išmirglati, a potom prefarbati zaštitnim slojem. Pukotine se zatvaraju zakrpama od istog materijala od kojeg je i oluk.

vodokotlicSITA I FILTERI

Postoje i rešenja koja sprečavaju da lišće, grančice i druge nečistoće izazovu začepljenja u olucima. To su pre svega sita i filteri koji se postavljaju sa gornje strane odvodnih cevi. Njihovo postavljanje, nažalost, ne znači da više nema posla jer se na njima vremenom formira sloj prljavštine koji sprečava prolazak vode i koji mora redovno da se čisti. Nešto skuplje rešetkaste mrežice, koje se postavljaju preko oluka tako da nagomilano lišće vetar brzo oduva, predstavljaju u tom smislu bolje rešenje.

Sneg i led u olucima ugrožavaju sigurnost objekta, a njihov pad sa krova predstavlja opasnost po ljude i imovinu u blizini kuće. Posebni kablovi za grejanje mogu se postaviti u olučnim kanalima. Na taj način se sneg i led blagovremeno otapaju, oluci se čuvaju od oštećenja i povećava se bezbednost.

DISKRETAN UKRAS

Odvodni sistem ne mora da bude nužno zlo u arhitektonskom oblikovanju objekta, kao što to biva kada se o njemu ne misli na vreme. Ako se promisle na vreme, u idejnim fazama razrade projekta, oluci i odvodne cevi mogu da postanu diskretan ukras, akcenat, pa čak i okosnica oblikovnog rešenja. S druge strane, ako je zbog arhitektonskih razloga potrebno, oluci mogu da se izvedu i skriveni u fasadnim zidovima i strehama. Njihovo planiranje ne treba ostaviti za poslednji momenat i odluku sa majstorima na gradilištu. Na tržištu danas može da se nađe širok spektar boja plastičnih oluka, što otvara mnogobrojne mogućnosti, a i oluci od drugih materijala mogu da se ofarbaju. To može biti dobar način da se osveži izgled kuće.

Jelena Anđelković-Popadić, dipl. inž. arh.

Kontakti

Lim-Hidroterm

Kninska 52 | 21203 Veternik | Srbija
tel. +381 (0)21 820 931
fax. +381 (0)21 820 968

Garancija kvaliteta

Garantujemo kvalitet i dugotrajnost
@2019 Lim-Hidroterm